Interview - Mary Jane Sindorf

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 19:44

Een bekende naam in de schietsport voor veel dames: Mary Jane Sindorf. Met een goed gevulde prijzenkast een vrouw waar je niet omheen kan! Om haar beter te leren kennen gingen wij in gesprek. Daarnaast gaf ze ons een aantal waardevolle tips! 

Mary Jane kwam op jonge leeftijd in aanraking met het schieten. Haar vader en broers jaagden en waren veel bezig met de wapens. Zelf schoot ze wel eens met de luchtbuks, maar de paarden hadden altijd de grote voorkeur. Totdat zij op een dag mee ging naar de schietbaan met haar ouders om haar broers te supporten en een lekker hapje te eten en daar ineens Frank Hasekamp was. De vonk sprong over en Mary Jane begon ook met schieten. Tot op de dag van vandaag is Frank haar grote voorbeeld op de schietbaan. “Zijn perfectionisme, zijn mindset, maar ook dat hij weet wat er in een andere schutter omgaat en de waardering die hij voor een ander heeft als ze geweldig staan te schieten”. 

Ondanks dat Mary Jane al geruime tijd op de schietbaan te vinden is, leert ze nog elke keer. Niet alleen hoe ze de kleiduif moet raken, maar ook hoe zij met zichzelf moet omgaan. “Het is zo leuk en interessant, soms ook frustrerend, om met jezelf bezig te zijn en om met jezelf geconfronteerd te worden. Frustratie komt doordat je niet weet wat je kunt doen. Je zal dan iemand moeten inschakelen die je kan helpen.” vertelt Mary Jane. Het winnen van wedstrijden is voor haar geen doel op zich meer. Het blijven zoeken naar de beste versie van jezelf en je op post te blijven verbeteren in je techniek en mentale gesteldheid, dat blijft de grootste uitdaging. 

Om de kleiduif te raken werkt ze met verschillende methodes. Elke gepresenteerde kleiduif vraagt om zijn eigen benadering, de kunst is om de juiste methode uit te kiezen om de duif te kunnen raken. “De duif laat zelf al zien welke benadering hij nodig heeft!” De hele lol van het kleiduivenschieten, met name op de wedstrijden, is dat de parcoursbouwer de duiven zo kan presenteren dat je toch verrast wordt in de vluchtlijnen. Wel vertelt ze dat de jagers op de schietbaan een bepaalde souplesse hebben. “Jagers schieten vaak met een bepaalde open mindset, meer op instinct. Al kan dat natuurlijk pas als je ook weet waar je mee bezig bent. Daarnaast is het voor de jagers van belang om de techniek te behouden en ontwikkelen zodat ze weidelijk kunnen schieten. Het schieten op de schietbaan is en blijft een simulatie van de jacht.” 

Afgelopen jaren heeft Mary Jane gezien dat steeds meer vrouwen de schietbaan weten te vinden. Hiernaast zijn er veel meer verschillende soorten kleiduiven gekomen waarop geschoten kan worden en is het niveau omhoog gegaan. De familie met sportschutters groeit dus, maar dit maakt het niet minder gezellig! “Vaak ben je met je eigen groepje, maar op de grotere wedstrijden wordt soms juist alles door elkaar gehusseld. Je spreekt zo andere mensen en de leukste vriendschappen komen hieruit voort! We doen allemaal dezelfde hobby maar we zijn allemaal andere mensen. Dat maakt het heel leuk”. De familiaire sfeer zie je ook terug in het feit dat veel schutters blij zijn voor elkaar als ze het goed doen. 

Er zijn volgens Mary Jane veel bijzondere wedstrijden. Wedstrijden die voor haar meteen herinneringen oproepen zijn het WK in Frankrijk en de grote “Dutch Grand Prix” op haar ‘eigen’ baan, Dorhout Mees. Als we vragen naar haar beste herinnering dan is dat haar eerste grote overwinning bij de “Perazzi Cup” in Dornsberg. Ze weet nog hoe trots ze zich voelde dat ze daar was! En de mooie beker met oortjes was de kers op de taart! 

Wat de wedstrijden zo waardevol maakt, is vooral de variatie in kleiduiven die je krijgt. De kleiduiven op een wedstrijd krijg je niet bij het oefenen. Maar het belangrijkste voor Mary Jane blijft alles om het kleiduiven schieten heen. De sfeer en de omgeving maken een wedstrijd memorabel. De tip die Mary Jane dan ook heeft voor iemand die voor het eerst meedoet aan een wedstrijd is “Zie het niet als een wedstrijd. Het is een simulatie, benader het als een oefening voor de jacht. Het spelletje is leuk om te doen met als win situatie dat je makkelijker met je wapen omgaat, het natuurlijke gevolg daarvan is dat je met meer zelfvertrouwen in je jachtveld komt te staan.” 

Sinds vorig jaar is Mary Jane importeur van de schietvesten van ClayClo. Bij haar eigen zoektocht naar een schietvest paste ze een ClayClo schietvest van een vriendin. Dit beviel goed en ze werd in contact gebracht met de leverancier. Gekscherend riep ze “Ik word wel importeur voor de BeNeLux”, maar dit werd werkelijkheid en ze is nu zelfs importeur voor heel Europa! Met MJ Shooting Gear maakt ze anderen blij, waar ze zelf ook heel enthousiast van wordt. Zo weet ze twee van haar grote hobby’s te combineren: kleding en schieten! 

Afsluitend heeft ze voor alle schietende dames nog een tip: “Weet wat je wilt.” Wil je goed schieten? Plezier maken? Jezelf verbeteren? Werk eraan, zorg dat je de goede mensen om je heen hebt en heb er vrede mee. “Vaak is datgene waar je over klaagt, datgene waar je aan moet werken. Luister daarom naar je eigen klaagzang. Het doel maakt daarbij niet uit, als je er maar gelukkig van wordt! Dus pak je wapen, ga schieten en laat zien wat je kan op jouw manier!” 

Ben je enthousiast geworden van Mary Jane’s verhaal? Stel dan een doel en ga ermee aan de slag! Dit kan door je in te schrijven voor een van de Clay Ladies shooting events of door je eens in te schrijven voor een wedstrijd. Houdt onze website en social media in de gaten voor meer leuke interviews en vergeet niet een kijkje te nemen op de website van MJ Shooting Gear!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.